Automatiseren of delegeren? Een raamwerk om uit te zoeken welke processen in uw bedrijf moeten worden gedelegeerd of geautomatiseerd

Als eigenaar of leider van een agentschap heb je meerdere verantwoordelijkheden. Het is dus essentieel om taken en processen te vinden die andere teamleden kunnen uitvoeren of die je kunt automatiseren, zodat je tijd overhoudt om je te concentreren op je meest kritieke taken.

Delegeren kan tijd vrijmaken voor jou en je leiders, zodat je je kunt richten op meer belangrijke, kritieke taken, terwijl je teamleden in staat stelt om taken op een hoger niveau op zich te nemen en teamvertrouwen opbouwt. Gedelegeerde taken zijn vaak taken die iemands inbreng nodig hebben om ervoor te zorgen dat ze correct worden uitgevoerd.

Automatisering maakt ook tijd vrij. Maar automatisering wordt vaak gebruikt om de werklast van jou of je teamleden te verminderen door repetitieve taken te verminderen of te elimineren.

Toch kan het soms een uitdaging zijn om te weten welke taken je moet delegeren versus automatiseren. Hier zijn enkele strategieën en tips om je te helpen de juiste balans te vinden tussen delegeren en automatiseren.

Krijg duidelijkheid over de doelen en behoeften van uw agentschap

Het duidelijk definiëren van de doelen en behoeften van je bureau is essentieel om te helpen bij het identificeren van optimaal tijdbeheer en workflows voor je marketingbureau. Daarnaast kan deze stap je helpen om te bepalen welke taken je beter kunt delegeren en welke je het beste kunt automatiseren.

Hier zijn enkele strategieën om je te helpen evalueren of taken moeten worden gedelegeerd of geautomatiseerd.

 • Identificeer kern- en niet-kernactiviteiten. Activiteiten die direct bijdragen aan de doelen en groei van je agentschap zijn cruciale taken. Dit soort taken kunnen vaak het beste door jou of je leiders worden uitgevoerd. Het automatiseren of delegeren van niet-kernactiviteiten kan echter tijd en middelen vrijmaken voor jou en je leiders.
 • Evalueer de sterke en zwakke punten van je team. Inzicht in je team, hun ervaringsniveau en wat ze het beste kunnen, kan je helpen om te bepalen welke taken je moet delegeren en welke je moet automatiseren. Zo kan het automatiseren van repetitieve taken de productiviteit van je team helpen verbeteren.
 • Daarnaast kan kennis van je team je helpen om te bepalen aan welk teamlid je specifieke taken moet delegeren, zodat het werk effectief en efficiënt wordt gedaan.
 • Houd rekening met de complexiteit van taken. Repetitieve taken kunnen vaak gemakkelijk worden geautomatiseerd, terwijl complexere of creatieve taken een meer praktische aanpak vereisen.
 • Houd rekening met het belang van tijd- en energiebeheer en met hiaten in je vaardigheden bij het nemen van beslissingen. Een ander element om rekening mee te houden is het in evenwicht brengen van je tijd en energie, zodat je gepassioneerd blijft over wat je doet en je niet uitgeput voelt. Dit helpt je om meer dingen op je eigen voorwaarden te doen, zodat je tijd besteedt aan de taken die belangrijk voor je zijn en taken die vervelend zijn of beter door iemand anders kunnen worden gedaan, kunt delegeren of automatiseren.

Wanneer delegeren?

Taken delegeren is een essentiële strategie zodat je je tijd kunt besteden aan strategische planning op een hoger niveau, je efficiëntie kunt verhogen en je kunt concentreren op de taken die je leuk vindt. Daarnaast zorgt delegeren ervoor dat je team groeit in zelfvertrouwen en belangrijke vaardigheden ontwikkelt.

Delegeren houdt meestal in dat je teamleden vertrouwt met taken die een persoonlijke aanpak vereisen of die complex of creatief zijn. Ga ook op zoek naar taken die niet in jouw geniale zone liggen, omdat die taken je waarschijnlijk meer tijd zullen kosten dan iemand anders in je team die misschien wel expertise of speciale vaardigheden op dat gebied heeft.

Taken die menselijke expertise vereisen

Inhoudelijke strategie

Succesvolle contentmarketing vereist een solide contentstrategie. Het kost echter tijd om een gerichte contentstrategie te ontwikkelen die aansluit bij het merk, de persoonlijkheid en de behoeften, vragen en wensen van de doelgroep.

Door sommige of alle taken die komen kijken bij het creëren van een contentstrategie voor je klanten en je eigen bedrijf te delegeren, kun je tijd vrijmaken voor de taken waar je je op moet richten.

Bij het delegeren van taken op het gebied van contentstrategie is het belangrijk dat je

 • Duidelijk zijn voor welke taken het team of een teamlid verantwoordelijk is.
 • Duidelijk maken in welke situaties ze contact moeten opnemen met jou of een andere leider.
 • Een proces opzetten dat past bij de workflow van je bureau. Zorg bijvoorbeeld voor tijdschema’s, vastgestelde verantwoordelijkheden, een overzicht van de taken en een vaste deadline voor jou (of een andere belangrijke leider) om de strategie te beoordelen voordat deze naar de klant gaat.

UX/UI-ontwerp

Gebruikerservaring (UX) en gebruikersinterface (UI) zijn belangrijke onderdelen van een succesvolle digitale aanwezigheid. Dit gebied vereist echter ervaring en expertise om het goed te doen, wat beter kan worden gedelegeerd aan een team met deze gespecialiseerde vaardigheden.

Bovendien vereist het maken van een intuïtieve, visueel aantrekkelijke interface die is afgestemd op de behoeften en merken van de klant een mix van empathie, creativiteit en technische expertise – waardoor het een goede rol is om te delegeren in plaats van volledig te automatiseren.

Wanneer je UX/UI-ontwerptaken delegeert, wil je het volgende doen:

 • Gebruik maken van teamleden die beschikken over de gespecialiseerde vaardigheden en creativiteit die nodig zijn.
 • Zorg voor een duidelijk gedefinieerde projectomvang en tijdlijnen om ervoor te zorgen dat het aansluit bij check-ins en de behoeften van de klant.
 • Een proces opstellen dat dit deel inpast in het algemene plan van de klant.

Grafisch ontwerp en visuele inhoud

Grafisch ontwerp speelt een belangrijke rol in merkidentiteit en -communicatie, waaronder logo’s, websites, blogafbeeldingen en sociale media. Als je het goed doet, kan het de merkboodschap versterken en het doelpubliek helpen om de inhoud van het merk snel te herkennen aan de hand van afbeeldingen.

Toch kan het al snel meer tijd in beslag nemen dan je verwacht, vooral als het niet je voornaamste expertise is. Daarom is het vaak een goed idee om deze taken over te laten aan ontwerpspecialisten zoals grafisch ontwerpers. Zij hebben de kennis en expertise om op een efficiënte manier te zorgen voor samenhang, merkconsistentie en kwaliteit op verschillende media.

Wanneer je taken op het gebied van grafisch ontwerp delegeert, moet je het volgende doen

 • Zorg voor open communicatie tussen teamleden die werken aan verschillende creatieve elementen voor dezelfde klant.
 • Overweeg het opstellen van merkstijlgidsen om consistentie te garanderen en de efficiëntie en productiviteit te verbeteren.

Video bewerken

Het bewerken van video’s is een krachtig hulpmiddel dat het vertellen van content kan verbeteren en de betrokkenheid kan vergroten. Het bewerken en maken van video’s van hoge kwaliteit voor marketingcampagnes en klantpresentaties vereist echter een combinatie van technische vaardigheid en creativiteit – waardoor dit een ideale taak is om uit te besteden aan iemand met ervaring.

Wanneer je videobewerkingstaken delegeert, moet je het volgende doen

 • Het doel, de belangrijkste boodschappen en de doelgroep schetsen, zodat de bewerking is afgestemd op de grotere projectdoelen of campagne.
 • De editor voorzien van ruwe beelden, een storyboard en eventuele specifieke vereisten.
 • Een proces creëren dat laat zien hoe videomontage past in de grotere campagne of klantworkflow om de efficiëntie en communicatie te verbeteren.

SEO Strategie

Zoekmachineoptimalisatie (SEO) is essentieel voor online zichtbaarheid en het genereren van organisch verkeer. Hoewel aspecten van SEO geautomatiseerd kunnen worden, vereist het ontwikkelen van de algehele strategie en ervoor zorgen dat de strategie werkt een menselijke aanpak.

Idealiter wil je iemand met een duidelijk begrip van de nieuwste SEO-trends en algoritmes in combinatie met een goed begrip van de doelgroep die de algehele strategie aanstuurt.

Wanneer u SEO strategie delegeert, moet u het volgende doen:

 • Zorg voor duidelijke en open communicatielijnen tussen andere specialisten die aan hetzelfde project of dezelfde campagne werken.
 • Zorg voor regelmatige prestatiebeoordelingen, zodat aanpassingen aan belangrijke strategieën kunnen worden gemaakt als dat nodig is.
 • Overweeg het creëren van een workflow of proces voor het creëren van de SEO strategie, zodat alle belangrijke stappen worden gevolgd, waardoor de specialist zich kan richten op de planning en strategie-elementen.

Wanneer automatiseren?

Automatisering is een krachtig hulpmiddel om je werkzaamheden te stroomlijnen en de efficiëntie binnen je marketingbureau te verhogen.

Taken die repetitief zijn of niet veel besluitvorming of probleemoplossing vereisen, zijn vaak goede kandidaten om te automatiseren. Door belangrijke taken te automatiseren, kun je tijd besparen, de productiviteit verhogen en menselijke fouten bij sommige soorten repetitieve taken verminderen.

Repetitieve en tijdrovende taken

Geautomatiseerde e-mails versturen

E-mail kan meer tijd in beslag nemen dan verwacht. Automatiseer daarom zoveel mogelijk van dit proces om de efficiëntie te verhogen, vooral bij het versturen van regelmatige updates, nieuwsbrieven of follow-up berichten.

Bovendien kan het gebruik van automatisering, met functies zoals HighLevel AI Workflows, ervoor zorgen dat e-mails snel worden afgeleverd zonder handmatige tussenkomst, waardoor jij en je teamleden meer tijd hebben voor strategische aspecten van klantcommunicatie.

Hier volgen enkele tips voor e-mailautomatisering:

 • Maak sjablonen van vaak terugkerende e-mails.
 • Maak gerichte e-maillijsten aan op basis van klantvoorkeuren of andere belangrijke segmentatiekenmerken.
 • Stel triggers in om e-mails te automatiseren wanneer dat mogelijk is, zoals wanneer een klant een contract ondertekent.

Agenda reserveringen en herinneringen

Je kunt het heen-en-weergeloop van het plannen elimineren door gebruik te maken van reserveringskoppelingen in de agenda en geautomatiseerde herinneringen. Dit proces kan ook de kans op menselijke fouten verkleinen en de efficiëntie verhogen.

Hier volgen enkele tips voor het automatiseren van agenda boekingen en herinneringen:

 • Gebruik een marketingplatform, zoals HighLevel, dat kalenderkoppelingen in het platform heeft ingebouwd.
 • Maak automatische herinneringen aan voor klanten en teamleden om no-shows of miscommunicatie te verminderen.
 • Synchroniseer geautomatiseerde boekingen met teamagenda’s zodat boekingen naadloos aansluiten op de beschikbaarheid van teamleden wanneer groepsgesprekken nodig zijn.

Sociale media of blogberichten plannen

Consistente verspreiding van inhoud is essentieel voor een succesvolle online aanwezigheid, of het nu gaat om sociale media of een blog. Gelukkig kunnen automatiseringstools je helpen ervoor te zorgen dat berichten naar wens worden geplaatst door gebruik te maken van een planningstool en automatisering die zijn ontworpen voor sociale mediaplatforms en blogs.

Deze tools kunnen je team ook kostbare tijd besparen en de kans op planningsfouten verkleinen.

Maak vervolgens een inhoudskalender om de inhoud van tevoren te plannen en ervoor te zorgen dat je het meeste haalt uit de planningsfuncties van de tool.

Voorstellen genereren en verzenden

Het automatiseren van voorstellen helpt bij het stroomlijnen van het voorstelproces en zorgt voor een consistente en professionele workflow – waarbij geen stappen overgeslagen worden.

Hier zijn enkele tips voor het gebruik van automatisering in je offerteproces:

 • Maak een sjabloon voor je verschillende pakketten of diensten, zodat je deze eenvoudig kunt bijwerken voor nieuwe klanten.
 • Automatiseer het toevoegen van persoonlijke klantgegevens voor een meer op maat gemaakt voorstel.

Taken voor gegevensinvoer

Automatisering is perfect voor terugkerende taken op het gebied van gegevensinvoer. Het vermindert de kans op menselijke fouten, kan ervoor zorgen dat alle systemen die de informatie nodig hebben worden bijgewerkt en verhoogt de efficiëntie van gegevensinvoer. Automatisering is vooral nuttig voor grote hoeveelheden ingevoerde gegevens.

Hier volgen enkele tips voor het automatiseren van data-invoertaken:

 • Maak geautomatiseerde controles om ervoor te zorgen dat de gegevens nauwkeurig en consistent zijn.
 • Praat met verschillende teamleden om te zien welke repetitieve data-invoertaken geautomatiseerd kunnen worden.

SEO statistieken monitoren

Het gebruik van automatisering kan de efficiëntie van het monitoren van SEO-metriek voor uw bedrijf en uw klanten vergroten. Automatisering kan real-time updates bieden waarmee je de SEO-strategie snel kunt aanpassen zodat je een betere online zichtbaarheid hebt.

Hier zijn enkele tips voor SEO-automatisering:

 • Plan regelmatig geautomatiseerde rapporten in zodat je een duidelijk beeld krijgt van de SEO-prestaties op specifieke periodes.
 • Stel geautomatiseerde waarschuwingen in zodat je snel op de hoogte bent van belangrijke veranderingen in SEO statistieken die mogelijk aandacht nodig hebben.

De balans vinden tussen delegeren en automatiseren

Delegeren en automatiseren sluiten elkaar ook niet uit. Ze kunnen samenwerken om de efficiëntie van je workflow te optimaliseren, vooral als je de juiste balans tussen de twee vindt.

Hier zijn enkele best practices om je te helpen de combinatie van delegeren en automatiseren te creëren die werkt voor jouw bureau.

 • Zorg ervoor dat de inspanningen op het gebied van delegatie en automatisering zijn afgestemd op de algemene strategische doelstellingen van het project en van je agentschap.
 • Zo weet je zeker dat de twee componenten samenwerken om bij te dragen aan groei, klanttevredenheid en medewerkerstevredenheid.
 • Zorg voor een cultuur van open communicatie binnen je teams en tussen je teams en leiders. Dit kan duidelijke feedback over de effectiviteit van je processen stimuleren en de tevredenheid van je medewerkers vergroten.
 • Voer regelmatig evaluaties uit van de workflows van je agentschap, zorg ervoor dat taken en processen werken zoals bedoeld en biedt een kans om eventuele wijzigingen te identificeren op basis van veranderende behoeften of de sterke en zwakke punten van teamleden.
 • Maak van kerncompetenties een prioriteit en zorg ervoor dat interne experts de taken uitvoeren die het meest bijdragen aan het succes en de visie van uw agentschap.
 • Herzie automatiseringsoplossingen regelmatig om er zeker van te zijn dat de tools werken zoals bedoeld of dat er betere oplossingen zijn, vooral omdat technologie en producten blijven evolueren.
 • Stem uw automatisering af op de workflow en processen van uw agentschap.
 • Digitale marketeers, bureau-eigenaren, SaaS-professionals en ondernemers – zet de eerste stap naar succes voor uw klanten. Ontdek de mogelijkheden met HighLevel en meld u vandaag nog aan voor de 14-daagse gratis proefversie. Uw klanten verdienen het beste en HighLevel is er om dat waar te maken.
 • Zorg voor voortdurende training in systemen en vaardigheden om ervoor te zorgen dat je team is toegerust om gedelegeerde taken uit te voeren en technologische hulpmiddelen en automatisering efficiënt te gebruiken.

Eigenaren van marketingbureaus kunnen effectief navigeren en een balans vinden tussen automatisering en delegeren door best practices te volgen – vooral bij het onderhouden van open communicatie en het luisteren naar feedback.

Klaar om uw bureau op een hoger plan te brengen met HighLevel en AI? Start hier uw gratis proefperiode van 14 dagen.